Hvad er vold?
Er du helt med på, hvornår noget er vold, og hvornår det ikke er? Og ved du, hvor mange voldsanmeldelser, der er i Grønland ift. Færøerne? I dette forløb bliver du testet på din viden – og hvem ved, måske bliver du overrasket?
Lektion 1 og 2
Introduktion (10 min.)
I de næste tre dage skal du arbejde med, hvordan man kan skabe gode og sunde venskaber. Du skal bl.a. lære, hvad vold er, hvordan du kan sætte grænser for dig selv og styrke dit selvværd og selvtillid. Nogle gange kan man blive presset til at gøre noget, fordi man gerne vil passe ind i fællesskabet, og det kan være svært at sige fra og mærke efter. Og det er noget af det, du skal øve dig på i løbet af de næste par dage.
I disse to lektioner skal du lære om forskellige typer af vold, og lære at spotte, hvornår noget er vold, og hvornår det ikke er vold.
Ordet ”vold” på grønlandsk. (10 min.)
Quiz: ”Hvad ved du om vold?” (25 min.)
Fælles brainstorm: ”Hvad er vold?” (15 min.)
Gruppediskussion: Vold eller ikke-vold? (20 min.)
Vold i Grønland i tal (20 min.)
Øvelse 1+2: Ordet vold på grønlandsk (25 min.)
I Tassa! bruger vi ordet Persuttaaneq på grønlandsk, der dækker over alle former vold – fysisk og psykisk.
Eksempler på sætninger med vold:
Persuttaaneq timikkut persuttaanerusinnaavoq
Persuttaaneq tarnikkut persuttaanerusinnaavoq
Oqaatsit atorlugit persuttaaneq ajoqusiisarpoq
Persuttagaasunik takunninnikuuvunga
I denne øvelse skal du tage quizzen ”hvad ved du om vold?”. Der er ikke nogen rigtige eller forkerte svar, men det er vigtigt, at du laver quizzen alene og uden hjælp fra din lærer eller dine kammerater.
Øvelse 3: Fælles brainstorm ”Hvad er vold?” (15 min.)
I denne øvelse skal du tænke over, hvad vold er. Der er ikke nogen rigtige eller forkerte svar – bare hvad der falder dig ind først. Nogle typer af vold er synlige som fx fysisk vold, hvor andre typer af vold er mindre synlige som fx psykisk vold.
Vælg tre ord, som du synes er vold og skriv dem enten på Mentimenter eller på tavlen – alt efter, hvad din lærer vælger at gøre.
Vold kan beskrives som:
Vold er enhver handling rettet mod en anden person, og som gennem denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker, og får personen til at gøre noget mod sin vilje eller stoppe med at gøre noget, som personen gerne ville.
(Per Isdal, 2002).
Øvelse 4: Diskussion: Vold eller ikke-vold? (20 min.)
I denne øvelse skal du lære at spotte, hvornår noget er vold, og hvornår det ikke er. Det at kunne spotte vold, gør, at det er nemmere at reagere, hvis du er vidne til eller udsættes for vold.
I klassen skal I tale om, hvornår noget af vold eller hvornår det ikke er det. På skift skal I trække et ”vold eller ikke-vold-kort”, som jeres lærer har printet.
Det er ikke altid let at se vold – særligt, hvis det er usynlig vold som fx psykisk vold. Ord kan slå hårdt og give varige skader. Det er derfor vigtigt, at vi både tænker over, hvad vi siger, og hvad vi gør.
Øvelse 5: Vold i Grønland i tal (20 min.)
I denne øvelse skal du bl.a. være med til at diskutere, hvordan man kan få mindre vold i Grønland. Først skal du kigge på oversigten over voldsanmeldelser af fysisk vold sammenlignet med andre nordiske lande.
Tænk over:
Er der noget, der overrasker dig?
Hvorfor tror du, at der er flere voldsanmeldelser i Grønland end på Færøerne?
Hvordan kan vi få mindre vold i fremtiden?
VARIGHED
2 lektioner
MÅL
Lære om forskellige typer af vold
Få en viden om vold i Grønland ift. de andre nordiske lande