Kære Forældre

Hvad er en god ven? Hvor går grænsen for, hvor langt man vil gå for andre? Dette og meget mere kommer dit barn til at arbejde med i forbindelse med årets Tassa!-tema ”Jeg, vi og de andre”.

Forløbet sætter fokus på sunde relationer blandt unge, og hvordan man kan forebygge vold blandt unge. I løbet af dagene skal dit barn derfor både blive klogere på egne og andres grænser, lære at sige fra og kende deres handlemuligheder, hvis vold opstår.

For børn er deres forældres meninger særlige vigtige, og derfor har den måde du taler med dit barn en stor betydning for, hvordan dit barn forstår, oplever og håndterer relationer til andre unge.

På denne side kan du finde inspiration til, hvordan du bedst kan understøtte dit barn i at udvikle sunde og ikkevoldelige relationer.

Hvad er Tassa?

Tassa! er en voldsforebyggende indsats, der har til hensigt at styrke unges mestring ift. at indgå samt skabe sunde relationer.

Tassa! er et forløb for 7., 8. og 9. klasse, hvor eleverne gennem forskellige aktiviteter og øvelser får viden om vold, redskaber til at håndtere voldelige situationer samt mod til at handle, hvis de oplever vold.

Tassa! understøtter læringsmål for fagene: personlig udvikling, samfundsfag, dansk, grønlandsk og idræt, og er dermed bygget op som et tværfaglig forløb, der lever op til de faglige krav, eleverne skal opnå.

Materialerne er bl.a. udviklet i samarbejde med lærere, som har et indgående kendskab til elevernes verden og den virkelighed, hvor materialet skal virke.

 

Som forældre kan du…

  • Kigge på hjemmesiden og bliv klogere på, hvad dit barn skal lære om vold

  • Tale med dit barn om, hvad det oplever vold er – find evt. inspiration her

  • Tale med dit barn om, hvilke følelser vold kan medføre, og hvordan det er muligt at håndtere disse følelser

  • Være nysgerrig på, hvad de har lært i dag i skolen og snak med barnet om det

  • Være opmærksom på dit barns reaktioner under og efter forløbet

Råd til den gode samtale

Det kan være nyt for dit barn at arbejde aktivt med grænsesætning, dilemmaer om venskab og relationer i det hele taget.

Som inspiration til samtale med dit barn kan du bruge følgende dialogkort. Der er også plads til at du selv kan formulere spørgsmål.

 

Det hjælper at tale om det svære

Det at tale om noget svært skader ikke dit barn.

Hvis dit barn i forbindelse med Tassa! kommer i kontakt med traumer er det vigtigt at møde dit barn med nærvær og ro, omsorg og forståelse.

Dit barn kan reagere på tidligere følelser, og det er helt normalt.

Følelser er en måde hvorpå kroppen reagerer og håndterer oplevelser. Derfor skal du ikke være bange for at tale om det, der kan være svært.

Det er vigtigste er at lytte, for på den måde viser du dit barn, at det er helt ok at tale om svære følelser.

Brug for hjælp?

Fysisk vold kan fx komme til udtryk ved slå, sparke eller skubbe. Vold kan også komme til udtryk som psykisk vold ved direkte trusler, nedvurderende og ydmygende adfærd.

Uanset om du selv bliver udsat for vold, kender nogen, der bliver udsat for vold eller du udsætter din partner for vold, er der hjælp at hente.

Det er en styrke at bede om hjælp!