Stop og stop op
Har du nogensinde hørt om psykisk selvforsvar? Psykisk selvforsvar er, at man har tillid til sig selv, at man kender sine grænser og tør at sige fra, hvis de bliver overtrådt. Det vil sige, at psykisk selvforsvar er, at man kan mærke, hvad der føles rigtigt og forkert og tør at handle efter den følelse. I dette forløb bliver du styrket i dit psykiske selvforsvar – bl.a. ved at booste din egen og dine kammeraters selvtillid.
Lektion 1 og 2
Introduktion (5 min.)
I denne lektion skal du lære om, hvad forskellen på selvværd og selvtillid er, og hvordan du kan være med til at booste både din egen og dine kammeraters selvtillid. Når vi har tillid til os selv, tør vi nemlig mærke efter vores egne grænser og vi tør sige fra, hvis nogen overskrider dem.
Samtale om ”hvad er selvværd og selvtillid?” (10 min.)
Boost selvtilliden (20 min.)
Skjold (25 min.)
Hvor er min personlige grænse? (25 min.)
Fælles opsamling i klassen (10 min.)
Øvelse 1: Klog på selvtillid og selvværd (10 min.)
I klassen skal I komme med bud på, hvad selvværd og selvtillid er. Din lærer vil kaste en bold rundt, og hvis du får bolden, skal du komme med et bud på, hvad selvtillid kan være. Der er ikke et rigtigt eller forkert svar, og du siger bare det første, der falder dig ind. Bagefter skal du skynde dig at sende bolden videre – det må gerne gå lidt stærkt.
Opsamling i klassen: Selvværd er altså en grundfølelse af, at man er god nok som man er, og ofte har personer med et godt selvværd også selvtillid. Selvtillid kan være mere afgrænset til en eller flere ting, man oplever, man er god til. Fx kan man godt have et dårligt selvværd, men selv synes, at man er god til fodbold.
Øvelse 2: Boost hinandens selvværd og selvtillid (20 min.)
I denne øvelse får du redskaber til, hvordan du kan styrke din egen og dine kammeraters selvtillid. Nogle gange er det meget lidt, der skal til – både ift. at opbygge eller nedbryde andres selvværd og selvtillid. Det er derfor vigtigt, at vi er omsorgsfulde over for andre.
Gruppearbejde med booster-kort: I gruppen skal I diskutere de forskellige ord og vurdere, om ordene er med til at opbygge eller nedbryde selvværd og selvtillid og herefter placere ordene enten på superhelten eller pigen.
I klassen skal I tale om, hvordan alle har et ansvar for at møde andre med omsorg og styrke andre med gode ord.
Øvelse 3: Skjoldøvelse (25 min.)
I denne øvelse skal du være med til at styrke dine kammeraters selvværd. Det skal du gøre ved at skrive positive ord om, hvad de er gode til. De skal også skrive positive ord om dig. Efter øvelsen har du altså et stykke papir, der er fyldt med gode ord om dig. Det kan du gemme og tage frem, hvis du en dag har en dårlig dag – det kan hjælpe dig til at få det bedre.
Eksempler på positive ord, du kan skrive om dine kammerater:
Du er god til at lytte / spille fodbold / fortælle jokes / synge
Du er hjælpsom / opfindsom / sød / omsorgsfuld / fantasifuld / modig / vedholdende / idérig / sjov
Efter øvelsen:
Tænk over:
Står der noget på dit papir, som overrasker dig?
Er der et positiv ord, der gør særligt indtryk på dig?
Hvordan er det at have et papir med en masse positive ord om dig?
Det kan godt være lidt overvældende at få et stykke papir, hvor der står så mange positive ord, og det er helt okay, hvis du ikke har lyst til at dele, hvad der står på det med andre.
Øvelse 4: Min personlige grænse (25 min.)
I denne øvelse skal du øve dig på at mærke efter, hvor din personlige grænse er. At kende sin grænse gør, at det er nemmere at sige fra, hvis der er nogen, der overskrider den. Det er vigtigt at sige fra – din grænse skal ikke overskrides, og det er vigtigt, at du kender andres grænser, så du kan respektere dem.
I skal være sammen to og to. Den ene af jer skal stå stille, imens den anden stiller sig to-tre meter fra den anden. Lige så stille skal den af jer, der står længst væk, bevæge sig tættere på personen, der står stille. Personen, der står stille, skal sige stop, når den anden kommer for tæt på.
Efter øvelsen:
Tænk over:
Hvordan kunne du mærke, at din grænse var nået?
Var der noget, der overraskede dig? I så fald, hvad?
Var det svært at sige stop? Og hvis ja, hvorfor? Og hvis nej, hvorfor ikke?
Lektion 3 og 4
Introduktion (5 min.)
I denne lektion skal du blive klog på kropssprog. Kropssprog er det første man lægger mærke til, når man møder en person. Kropssproget kan være selvsikkert, usikkert eller noget helt tredje. I denne lektion får du redskaber til, hvordan du kan få et mere selvsikkert kropssprog. Hvis du udviser selvsikkerhed, viser du folk, at de ikke kan træde på dig eller dine grænser.
Se film om selvsikker stil (15 min)
Humørcirkel (20 min.)
Rollespil (45 min.)
Fælles opsamling i klassen (10 min.)
Øvelse 1: Se filmen: ”Hvilket kropssprog har jeg?” (15 min.)
I klassen skal I se filmklippet ”Hvilket kropssprog har jeg?”. Filmen viser et klip med skuespillere fra skuespillerskolen i Nuuk. Skuespillerne viser forskellige former for kropssprog. Når du ser et stoptegn, skal du gætte, hvilken følelse skuespilleren viser.
Se klippet herunder:
Øvelse 2: Humørcirklen (20 min.)
I denne øvelse skal du selv prøve at skifte mellem forskellige følelser. Følelser vises i alle dele af kroppen – lige fra lilletåen til næsetippen. Du skal nu prøve at udstråle disse fire følelser: Selvsikker, usikker, glad og sur.
På gulvet tegner din lærer en cirkel med fire felter. Når du står i feltet, skal du prøve at vise den følelse, som du står i. Tænk over: Hvilken holdning har kroppen, når man er usikker – fx let bøjet nakke, krum i ryggen? Hvordan ser man ud, hvis man er selvsikker? Hvordan går og står man?
Man må ikke tale, når man er i cirklen – kun vise følelsen med kroppen
Efter noget tid, vil din lærer råbe ”skift”, og du skal her gå videre til det næste felt med en ny følelse
Øvelsen er slut, når du har prøvet at være i alle fire følelser
Øvelse 3: Rollespil: "Hvad udstråler jeg?" (45 min.)
I denne øvelse skal du prøve at udstråle en følelse i forskellige situationer.
I klassen skal I på skift trække en situation og en type af udstråling. En situation kan fx være ”vente på mor” eller ”på indkøb” og udstrålingen kan fx være ”bange, ked af det, træt, glad, selvsikker, usikker mv”. Du skal nu spille en person, der er i den situation og med den udstråling/kropssprog, som du har trukket
Hvis det ikke er din tur til at spille en person, skal du være med til at gætte situationen og udstrålingen
Øvelse 4: Fælles opsamling om kropssprog og udstråling (10 min.)
Til sidst skal du tænke over:
Var der noget, der overraskede dig? Hvis ja, hvad?
Hvad vil du huske fra dette forløb? Og hvorfor?
VARIGHED
4 lektioner
MÅL
Forstå sammenhængen mellem kropssprog og følelser
Lære egne og andres grænser og behov at kende
Få redskaber til at styrke egen og andres selvtillid
Forstå forskellen mellem selvværd og selvtillid