Stop og stop op
Forløbet ”Stop og stop op” skal medvirke til at styrke elevernes psykiske selvforsvar. Undervejs i forløbet arbejdes med elevernes selvtillid, selvværd og selvsikre stil i både samtaler og aktiviteter.
Lektion 1 og 2
Introduktion (5 min.)
I lektion 1 og 2 skal eleverne blive klogere på deres egne fysiske grænser, og få en viden om, hvad selvværd og selvtillid er og hvordan man kan booste eget og andres selvværd og selvtillid. Når vi har tillid til os selv, tør vi mærke efter vores egne grænser og vi tør sige fra, hvis nogen overskrider dem.
Skriv følgende dagsorden på tavlen:
Samtale om ”hvad er selvværd og selvtillid?” (10 min.)
Boost selvtilliden (20 min.)
Skjold (25. min)
Hvor er min personlige grænse? (25 min.)
Fælles opsamling i klassen (10 min.)
Øvelse 1: Klog på selvværd og selvtillid (10 min.)
I den første øvelse skal eleverne lære, hvad selvværd og selvtillid er. Start øvelsen med at kaste en bold (eller en anden genstand) rundt, mens du spørger “hvad er selvværd?”. Det er ok at sige “naluara”. Når eleven med bolden har svaret, skal denne sende bolden videre til en anden fra klassen. Efter bolden har været rundt til 5-6 elever, skifter du spørgsmålet til “hvad er selvtillid” og bolden kastes igen rundt.
Der skal være lidt tempo i øvelsen, så eleverne skal ikke stå for længe med bolden. Du kan evt. sætte et stopur på 2 minutter. Når uret ringer, kastes bolden tilbage til dig.
Anerkend løbende elevernes svar - der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert.
Herefter skal eleverne gå ind på elevsiden og åbne dokumentet “Hvad er selvværd” og selvtillid” .
Læs følgende definition af selvtillid og selvværd op for klassen:
Et er at vide, at man kan gøre noget – noget andet er at turde at gøre noget.
Selvværd
Selvværd betyder, at man har en følelse af at være god nok, som den man er, selvom man oplever modgang. Selvværd handler derfor om, hvad man tænker og føler om sig selv. Har man et højt selvværd kan man holde ud, at ens bedste ven fx er bedre til noget end man selv er. Man synes nemlig, at man er god nok som man er – også selvom man ikke er den bedste til alting. Men har man et lavt selvværd, har man ikke lyst til at sammenligne sig med andre. Så ser man mest det dårlige ved sig selv. Selvværd er noget man opbygger i sit liv – og det kan både mistes og genopbygges. Dvs. at selvværd kan påvirkes og forandres livet igennem.
Selvtillid
Selvtillid og selvværd er ikke det samme. Man kan godt have selvtillid uden, at man har selvværd, mens man næsten aldrig kan have selvværd uden af have selvtillid. Selvtillid er at have tillid til sig selv, fordi man kan noget. Det kan fx. være “god til at spille fodbold” eller “god til at danse”. Men det betyder ikke, at man altid føler man er god nok, som den man er.
Opsamling i klassen: Selvværd er altså en grundfølelse af, at man er god nok som man er, og ofte har personer med et godt selvværd også selvtillid. Selvtillid kan være mere afgrænset til en eller flere ting, man oplever, man er god til. Fx. kan man godt have et dårligt selvværd, men selv synes man er god til fodbold.
Øvelse 2: Boost hinandens selvværd og selvtillid (20 min.)
I denne øvelse skal eleverne lære, hvad der kan være med til at styrke og nedbryde selvværd og selvtillid, og hvilket ansvar de har, når de møder et andet menneske. Nogle gange er det meget lidt, der skal til - både ift. at opbygge eller nedbryde andres selvværd og selvtillid. Det er derfor vigtigt, at vi er omsorgsfulde over for andre.
Del eleverne i mindre grupper - fx. i grupper på 3
Hver gruppe får udleveret et sæt “boost selvværdet”
Hver gruppe skal diskutere de forskellige ord og vurdere, om ordene er med til at opbygge eller nedbryde selvværd og selvtillid og herefter placere ordene på superhelten eller pigen
Gennemgå ordene i fællesskab og tal sammen om, hvordan alle har et ansvar for at møde andre med omsorg og styrke andre med gode ord
Inspiration til samtale: Pointen med samtalen er, at eleverne bliver bevidste om, at de har et medansvar for, hvordan de andre i klassen har det. At man ved at styrke hinandens selvværd, kan være med til at ændre et menneskes liv.
Øvelse 3: Skjoldøvelse (25 min.)
Eleverne skal i denne øvelse være med til at styrke hinandens selvværd. Det skal de gøre ved at skrive positive ord om hinanden om - fx hvad de er gode til. Efter øvelsen har hver elev et stykke papir, hvor der står en masse positive ting om dem. Det bliver et skjold, de kan tage med sig og finde frem, hvis de møder modgang eller hvis de tvivler på sig selv.
Guide til øvelsen
Print et skjold til alle elever. Du finder skjoldet her.
Giv eleverne et skjold hver
Eleverne skal skrive deres navn øverst på siden
Som lærer styrer du, hvornår eleverne skal sende deres papir videre. Sig fx ”Skift”, hver gang eleverne skal sende deres papir videre, så det sker på samme tid
Hvert skjold bliver sendt mod uret, så hvert skjold kommer rundt til alle i rundkredsen. Hver elev skal skrive en positiv ting på hvert skjold (det vil sige en positiv ting om alle de andre i klassen)
Det er vigtigt at gøre eleverne opmærksomme på, at de skal skrive noget forskelligt på papirerne, så man ikke får et stykke papir tilbage, hvor der står, at man er god til at spille fodbold 24 gange.
Derudover er det ikke tilladt at skrive noget “negativt-positivt” fx du er god til at være irriterende. Det er heller ikke tilladt at skrive ” jeg ved det ikke”
Når man får sit eget papir tilbage, slutter øvelsen
Giv eleverne eksempler på positive sætninger:
Du er god til at lytte/spille fodbold/fortælle jokes/synge
Du er hjælpsom/opfindsom/sød/omsorgsfuld/fantasifuld/modig/vedholdende/idérig/sjov
Afslut øvelsen med at spørge:
Står der noget på jeres papir, som overrasker jer?
Er der en positiv ting, der gør særligt indtryk på jer?
Hvordan er det at have et papir med en masse positive ord om jer?
Øvelsen kan være grænseoverskridende for nogen af eleverne – særligt de, der har et lavt selvværd i forvejen. Det skal derfor være i orden, hvis man ikke har lyst til at dele, hvad der står på ens papir.
Grænse
Øvelse 4: Min personlige grænse (25 min.)
For at eleverne kan lære at sige fra, er det vigtigt, at de kan mærke efter, hvad der er rigtigt for dem. En måde at lære dette på, er ved at kende sin personlige, fysiske grænse. Denne øvelse kræver en del gulvplads. Hvis ikke I kan lave øvelsen i en gymnastiksal, en aula eller et andet stort rum, så kan I flytte alle borde ud til siden i klassen.
Del eleverne op i par (to og to)
Den ene elev skal stå stille, imens den anden elev stiller sig to-tre meter fra personen. Lige så stille skal eleven, der står længst væk, bevæge sig tættere på personen, der står stille. Personen, der står stille, skal sige stop, når den anden elev kommer for tæt på
Kort opsamling på øvelse:
Hvordan kunne I mærke, at jeres grænse var nået?
Var der noget, der overraskede jer? I så fald, hvad?
Var det svært at sige stop? Og hvis ja, hvorfor? Og hvis nej, hvorfor ikke?
Pointe med samtalen: Både at man lærer sin egen grænse at kende, og at man tør sige stop. Og at eleverne bliver bevidste om, at alle har forskellige grænser, som man skal respektere.
Lektion 3 og 4
Introduktion (5 min.)
I lektion 3 og 4 skal eleverne få en bevidsthed om, hvilken betydning kropssprog har, og tilegne sig redskaber til en mere selvsikker stil.
Skriv følgende dagsorden på tavlen:
Se filmen “Hvilket kropssprog har jeg?” (15 min.)
Humørcirkel (20 min.)
Rollespil (45 min.)
Fælles opsamling i klassen (10 min.)
Øvelse 1: Se filmen: "Hvilket kropssprog har jeg?" (15 min.)
Vis filmklippet ”Hvilket kropssprog har jeg?” for eleverne. Filmen viser et klip med skuespillere fra skuespillerskolen i Nuuk. Skuespillerne viser forskellige former for kropssprog.
Hver gang du ser, at der står stop, skal du sætte filmen på pause. Eleverne skal herefter gætte kropssproget.
Se klippet herunder:
Øvelse 2: Humørcirklen (20 min.)
I denne øvelse skal eleverne skifte mellem forskellige øvelser. Øvelsen kræver meget plads.
Ryk alle borde ud til siden
Tegn med kridt en stor cirkel på gulvet og del cirklen ind i fire felter. Skriv en følelse i hvert felt: Selvsikker, usikker, glad, sur
Del eleverne i fire grupper
Hver gruppe bliver placeret i et felt med en følelse
Tal med eleverne om, hvornår man kan have den følelse, som de står i
Tag et stopur frem (evt. på mobilen) og sæt det på 20 sekunder. I de 20 sekunder skal eleverne gå rundt i deres felt og vise deres følelse i feltet. Hvilken holdning har kroppen, når man er usikker - fx let bøjet nakke, krum i ryggen? Hvordan ser man ud, hvis man er selvsikker? Hvordan går og står man?
Eleverne må ikke tale når de står i cirklen - de må kun vise følelser med kroppen
Råb skift, når der er gået 20 sekunder. Herefter rykker gruppen videre til en ny følelse
Når eleverne har været alle fire følelser igennem, stopper øvelsen
Slut øvelsen af med at tale med eleverne om, hvordan de oplevede at være i de forskellige følelser - hvilke følelser var rare? Hvordan kunne de mærke det i kroppen? Hvordan ser selvsikkerhed ud? Osv.
Øvelse 3: Rollespil: Hvad udstråler jeg? (45 min.)
Print arbejdsarket ”Hvad udstråler jeg?” og klip firkanterne ud. Læg situationsord og udstrålingsord i hver sin beholder - fx en hat, pose eller lignende.
Eleverne skal i denne øvelse selv afprøve forskellige typer af kropssprog. Øvelsen kræver lidt gulvplads, så sæt eventuelt bordene ud til siden i klassen.
På skift skal eleverne trække en situation og en type af udstråling. En situation kan fx være ”vente på mor” eller ”på indkøb” og udstrålingen kan fx være ”bange, ked af det, træt, glad, selvsikker, usikker mv”. Eleverne skal nu spille en person, der er i den situation og med den udstråling/kropssprog, som eleven har trukket
De andre elever skal gætte situationen og udstrålingen
Øvelse 4: Fælles opsamling om kropssprog og udstråling (10 min.)
Afslut forløbet med en samtale om, hvilken betydning kropssprog og udstråling har. Stil eventuelt følgende spørgsmål:
Var der noget, der overraskede jer? Hvis ja, hvad?
Hvad vil I huske fra dette forløb? Og hvorfor?
DIN FORBEREDELSE
Læs forløb igennem
Print dokumenter
Find materialer
VARIGHED
4 lektioner
FAG:
Idræt og personlig udvikling
MATERIALER
Print arbejdsarket “selvværd/selvtillid”
Print og klip arbejdsarket “boost selvværdet”, som du kan finde her
Arbejdsark
Hat/hue/pose
Blankt papir
Bold eller anden genstand, man kan kaste rundt
MÅL
Kropslig erfaring med selvsikker stil
Styrke elevernes opmærksomhed på egne grænser og behov
Stimulere elevernes evne til at tage stilling samt styrke deres handlekompetencer
LÆRINGSMÅL
Udviser selvværd og selvtillid i forhold til egne målsætninger og præstationer (personlig udvikling, udskoling)
Har de menneskelige færdigheder, som er nødvendige for at udvikle og opretholde forskellige mellemmenneskelige forhold (Personlig udvikling, udskoling)
Er opmærksomme på forhold, som påvirker deres selvopfattelse (personlig udvikling, mellemtrin)
Er opmærksomme på, hvordan de selv kan styrke deres personlige vækst og selvværd (personlig udvikling, mellemtrin)